Príbehy, ktoré nemajú šťastné konce….

Sedím si na katastri, pekne v poradí a čakám…. A že občas tam človek strávi aj pár desiatok minút by som mohla rozprávať. …..  Som poriadne hektická, večné lietajúca a vybavujúca, ale akýkoľvek úrad ma vždy zastaví a ja sedím 🙂 a pozorujem ľudí.  Nakoniec, robím to veľmi rada……

Prisadne si ku mne asi 50 ročná sympaticky vyzerajúca pani, už z jej mimiky vidím, že  je nervózna, zmätená, neistá a vystrašená. Myslím si, že empatickí ľudia vedia vycítiť všetky tie jemné signály  a neverbálne volanie o pomoc….. Pomaly  nadväzujem kontakt a jej príbeh je aj v dnešnej dobe, dosť desivý, ale žiaľ, aj vďaka našej vlastnej ľahostajnosti, ničím neobvyklým…..

V našom realitnom žargóne ten príbeh čo znovu a znovu počujem,  už nazývam „klasika“. Najprv potreba predať nehnuteľnosť. Málo skúseností, tak čo urobiť ako prvé? Nuž, dám si inzerát do súkromnej inzercia a prípadne rozpošlem medzi známych, dám pozdieľať na internete, prípadne na Facebooku…

Nuž internet je dnes obrovský fenomén. Máme akosi pocit, že môžeme naň dať všetko, foto detí, predaj domu či bytu, svoje dovolenky… akosi nám chýba zodpovednosť za vlastné súkromie a máme potrebu sa so všetkým podeliť a informovať.

Realitám sa venujem 15 rokov. Za tento čas som mala možnosť stretnúť sa s desiatkami ľudí, ktorých ich vlastné nezodpovedné správane, naivita a priveľká dôvera v cudzích ľudí, pripravila o majetok. Skrátim to.

Táto pani vlastnou naivitou prišla o byt po rodičoch. Presne spôsobom, ako to robí väčšina predávajúcich. Všetko treba dať na internet…… Dôveryhodne vyzerajúci pán s úžasným prehľadom, informácie z prvej ruky…. Dôverovala…… Podpísala zmluvu a na peniaze dodnes čaká. Nemá ani byt, ani peniaze…. Súd tak na pár rokov. Po údajnom kupujúcom sa zľahla zem…..

Ľudia nebláznite. Ja netvrdím, že vždy to takto dopadne. Ja iba apelujem na zdravý rozum, lebo ak chodíte pravidelne zubárovi a nevŕtate si zuby sami doma, lebo „ja sám“, tak aj pri predaji svojho vlastného majetku si stanovte nejaké pravidlá. Predávať cez internet je dnešná doba, ale predaj nehnuteľnosti cez internet a bez niekoho, kto tomu rozumie, je čisté šialenstvo.

Áno, viem, každý máme kamaráta právnika, ktorý zbúcha zmluvy… Netvrdím, že sa to nedá. Ak však chcete spávať s pokojom v duši, oslovte profesionálov, ktorí sa v tejto realitnej džungli orientujú. Nehazardujte s vlastným majetkom iba preto, lebo Vám niekto povie, aké to jednoduché. Zbehnite na bratislavský kataster. Kedykoľvek tam som, vždy stretnem niekoho, kto bol priveľmi dôverčivý a prišiel o všetko. Máme tendenciu si vždy myslieť „mne sa to stať nemôže“.

Ak máte otázky alebo potrebujete poradiť ohľadne nehnuteľností, som pre Vás. Rada si vypočujem Váš príbeh, príbeh Vášho domova a Vašej chuti posunúť sa ďalej.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

O mne

Svoj život som zasvätila realitám a realitnému biznisu, ktorému sa naplno venujem od r. 2002. Stála som za vybudovaním mimoriadne úspešnej a veľkej realitnej kancelárie s desiatkami maklérov, kým som pochopila, že toto nie je moja cesta.